Page 1 of 1

Gencebay Besteleri Konseri ( Prof. Dr. Hakan Cevher)

Posted: 25 Nov 2006, 15:23
by Gencebay_NL
Gencebay Besteleri Konseri ( Prof. Dr. Hakan Cevher)
Ege Universitesi Devlet Turk musikisiKonservatuvari Muduru

Muhtesem konser oncesi kisa bir konusma yapti.
Gencebay ve Arabesk konusundaki aciklamalari
Asagidaki linkten seyredebilirsiniz.


http://www.youtube.com/watch?v=T28GsvpTxm0

Posted: 25 Nov 2006, 17:55
by sabır taşı
berhudar ol usta... :wink:

Posted: 25 Nov 2006, 18:35
by HASAN
sağol gönül dostum

Posted: 25 Nov 2006, 19:33
by isocity
güzel bir hizmet cok tesekkurler.. ben bu kadar ciddi bir organızasyon beklemıyordum.. bu yapıldıgına göre cok daha iyisi yapılbilir ilerde...

Posted: 25 Nov 2006, 20:13
by Gönül_Dostu
teşekkürler tüm emeği geçenleri gönülden kutluyorum

Posted: 25 Nov 2006, 23:32
by Gencebay_NL
Ismail gercekten ust duzeyde bir konser oldu.
Cok kalabalik degildi yeterli dinleyici geldi sayilir.
Eger Abide gelmis olsaydi konuk bestekar olarak mutlaka salonun kapasitesini asardi.
Her yonuyle gercekten muhtesemdi orkestradan tut eserlerden tut program kitapcigina kadar her sey dusunulmus 3.5 yil kadar olmus projede gecen zaman. Aylardir prova yapmislar.
Belkide bir daha goremeyecegimiz konser simdiden konusmak biraz erken belkide bu bir baslangic umut ederizki Sayin Alp Atacin dedigi gibi devami gelsin.
Sayin M.Alp Atacin bir ruyasiymis bizlerde gorduk bu kadar guzl oldugunu bilmiyordum.

Posted: 26 Nov 2006, 00:07
by serhat_izmit
Çok teşekkürler. Merakımızı biraz dindirdik sayenizde...

Youtube'a eklemeniz bence çok iyi olmuş, geniş kitlelere de ulaşacaktır böylece.

Konser çok güzelmiş, tahmin ettiğim gibi. Keşke tamamını yerinde izleyebilseydik bizlerde, birer Gencebay hayranı olarak...

Bu arada konserin başında konuşan profesör, lisedeki edebiyat öğretmenime o kadar benziyorki, bir an o konuşuyor sandım. :D

Başarılarınızın devamı dileğiyle...

Posted: 26 Nov 2006, 20:40
by yasakresim
"Orhan bey Alman profesörler falan dedi... Ben Alman değilim, ben Türkiye'den geldim. Bir Türk profesörüyüm..." diyor sn.Cevher.
"Orhan bey" derken Gencebay'ı mı kast etti? Acaba Orhan Gencebay'ın programa telefon vs. ile bir katılımı mı oldu önceden?

Şu yorumu çok beğendim:
Bir geleneksel Türk sanat musikîsi korosunun neden Orhan Gencebay'ın eserlerini seslendirdiği sorusuna karşı, "Tek cevabı var: Cevabı Orhan Gencebay'ın müziğinde gizlidir. İsterseniz oradan bulabilirsiniz bu cevabı." deyişi. Başka da bir açıklama yapmaya gerek duymuyor.

Hakikaten, hep şikayet ediyoruz ya "bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olanlar"dan... Orhan Gencebay hakkında fikir sahibi olmanın yolu o kadar açık ki aslında: Üç-beş şarkısıyla yargıya varmak değil, oturup tüm şarkılarını bir kere olsun dinlemek. Orhan Gencebay şarkıları homojen bir popülâsyon teşkil etmekte değildir ki, ondan üç-beş örnek alıp tüm popülâsyon hakkında tümevarımsal bir yargı edinebilinsin. Orhan Gencebay'ın şarkıları heterojen, yani çok farklı unsurlardan oluşan, farklı müzikal içerikleri olan, her biri ayrı bir değerlendirme gerektiren şarkılardır. Ve bu nedenle, ancak tüm şarkıları dinlendiğinde Orhan Gencebay hakkında sağlıklı bir yorumda bulunulabilir.

Sn.Hakan Cevher, argümanını "arabesk adı altında yapılan işin tesirinin topluma faydalı olması ya da olmaması" kıstası çerçevesinde yütüyor. Bu bağlamda Orhan Gencebay'ın şarkılarının da toplumsal anlamda bir zarar kaynağı olmadığını savunuyor. Değişik bir yaklaşım. "Topluma faydalı olan iyidir, olmayan kötüdür" yargısından hareketle, Orhan Gencebay şarkılarının toplumsal sorunlara eğilen şarkılar olduğunu vurgulayarak, "yozlaştırma/yabancılaşma" iddiasına karşı çıkıyor.

Sn.Hakan Cevher'in , Türk müziğinin "30'larda radyolarda yasaklanması, 40'larda şarkılı Mısır filmlerinin girişi, 50'lerde başlayan göç" sürecini daha ayrıntılı ve birbirleri arasında nedensellik bağı kurarak anlatması daha iyi olurdu. Dinleyicilere bunlar arasında bir sebep-sonuç ilişkisi idrakini vermesi gerekirdi. Ya da, dinleyicilerin zaten bu adımlar arasındaki ilişkiyi bildiğini varsaymış da olabilir. Zaman kısıtlaması olduğu için de buna fırsat bulamamış olabilir.

Sn.Cevher, Gencebay'a istinaden "Bütün müziklerden, bütün sistemlerden ve bütün çalgılardan yararlanma arzusu içinde olduğundan, Arap müziğini de kendi müziğinin içine koymak istemiş olabilir, bu kadar basit." diyor. Evet, her zaman dediğimiz şeye gelmiş sn.Cevher... Arap müziği, Orhan Gencebay'ın müziğinde bir unsurdur. Türk Halk Müziği, Yunan müziği, Hint müziği, klâsik batı müziği ve jazz gibi. Orhan Gencebay'ın yalnızca Arap müziği yönünü görüp de müziğine arabesk (Arap vari) denmesi kadar, örneğin jazzvari anlamına gelen bir sözcük de "arabesk" tanımlaması karşısında pekâlâ aynı şartlarda oluşturulmuş olmaktadır ve bu yüzden eşit derecede kabul görmesi gereken bir sözcüktür teoride. Fakat, uygulamada yalnızca "arabesk" kelimesine bir saplanıp kalma durumunun olduğunu görüyoruz. Bu bağlamda Roll dergisinin ortaya attığı "orhanblues" kelimesinin, bence teorik yöntem anlamında arabesk kelimesinin icadından çok da farkı yoktur.

Yani, Orhan Gencebay'ın yararlandığı müzikal kaynakların birinden yola çıkarak Gencebay'ın müziğine isim verilecekse, birden fazla isim verilebilir. Burada yöntemi eleştiriyorum. Orhan Gencebay'ın müziğine, belli bir müzikal unsuru ele alıp diğerlerini bahis konusu etmeden, o müzikal unsura benzerliğini vurgulayan bir isim verilemez. Arap vari (arabesk), ya da orhanblues gibi. Bu yönteme sığınanlar, arabesk kelimesini benimsedikleri kadar, orhanblues vb. kelimeleri de aynı derecede benimsemelidir o halde. Yöntemin doğruluğu konusunda o kadar iddialıysalar...

Bir müzikologun ve müzik tarihçisinin ağzından bunları duymak da bilimsel düşünce ile değil bireysel düşünceyle yargıda bulunanlara kapak olsun.

Posted: 26 Nov 2006, 22:04
by Gencebay_NL
Evet Soner Orhan Gencebay Programa telefonla katildi.

Bunun kayitinida yukleyecegim yarin yada ertesi gun
kisa da olsa sayin prof. Hakan cevher guzel konulara degindi kisa ve ozdu ne kadar anladi ne kadar anlamayan oldu oi her zaman supheli tabiki