ARİF SAĞ: EN İYİ ARKADAŞIM ORHAN GENCEBAY

Kapanmış konulardan yararlanabilmeniz için arşiv bölümüne taşınmaktadır.
Post Reply
User avatar
HASAN
Kıdemli Üye
Posts: 444
Joined: 13 Dec 2005, 11:45
Location: ANKARA 06

ARİF SAĞ: EN İYİ ARKADAŞIM ORHAN GENCEBAY

Post by HASAN » 17 May 2006, 17:54

EN İYİ ARKADAŞIM, ORHAN GENCEBAY İki bağlama virtüözünün ilginç hayat hikayesi "Muhalif Bağlama" adlı kitapta yer aldı... Hayatını Şenay Kalkan’a anlatan Arif Sağ, can dostu Orhan Gencebay’ı da sıcacık sözlerle, kendi cümleleriyle tanımladı.
"En iyi arkadaşım Orhan (Gencebay) Samsun’da büyümüş, ekonomik durumu iyi. Orhan çok güzel kıyafetler alır, giyerdi. Ben onun yanında köyde giyindiğim giysilerle gezemezdim. Benim de bazı şeylere ayak uydurmam gerekiyor tabii. Bir de o zamanlar iyi bağlama yaptırmak gerekiyor falan (...) Müthiş kabiliyetli iki çocuktuk biz. Farklı yollarda yürüdük. Tarih beni bağlamamla taşıdı, bir yere oturttu, Orhan’ı başka bir yere oturttu."

ALTIN ÇAĞ’DA, YIKILMAYAN DOSTLUK...

Arif Sağ, Orhan Gencebay ile kendisinin şöhret olma döneminin aynı yıllara rastladığını belirtiyor. Bir çok sanatçının yetişmesinde katkıda bulunduklarını belirten Arif Sağ, Orhan Gencebay ile dostluklarının hiç bir zaman yıkılmadığını belirtti..
"O koşullarda ben genç bir adamım, gelişmemişim, olgunlaşmamışım. İş güç, para pul yok. Nereden para kazanacağız, piyasa müziğinden. Ekmeği oradan yiyorsun. Piyasa müziği ne? Arabesk... Yedi yıl arabesk müzik yaptım. 50’ye yakın plağım var. ‘Kötü Kader’, ‘Ben Ne Biçim Serseriyim’, ‘Gurbet Treni.’ Sözü müziği bana ait olan 150’nin üstünde bestem var. Bugün onları beste olarak kabul etmiyorum tabii. Hayatımdan sildim onları. Ama o dönem, 1975’e kadar olan süreç böyle geçti (...) Orhan Gencebay’la bir anda fırladık biz. İkimiz de bir anda meşhur olduk. Şimdi 100 bin satış için mükemmel deniyor. O tarihte benim bir plağım 600 bin satardı. 45 plak yaptım. Bavulla para kazanırdık. Yetiştirdiğimiz çocuklar, mesela Mine Koşan, Hayri Şahin, hepsi çok meşhur oldu, çok para kazandılar. O zamanlar plak repertuvarı da yapardım, bütün ünlü sanatçıların arkasında çalardım. Zeki Müren’inden Barış Manço’suna kadar çalmadığım adam kalmamıştır. Pek çok plakta ben çaldım. Orhan da çaldı o yıllarda. Orhan’la ben olmadan kimse plak okumaya girmezdi. Böyle bir dönem oldu."

SEZEN AKSU’YA SAYGI DUYSUNLAR
...
Arif Sağ, hayat hikayesini, müzi dünyasıyla ilgili düşüncelerini anlatırken, Sezen Aksu’ya ayrı bir paragraf açıyor... Ve Türk Halk Müziği yorumlayan bir çok ismin, Sezen Aksu’ya saygı duyması gerektiğini vurguluyor...
"Bir türkü koyacağı zaman geliyor buraya, günlerce, saatlerce çalışıyor, soruyor da . Diğerleri niye aynı hassasiyeti göstermiyor? Sezen Aksu, müziği bilmiyor muydu? Bu neye benziyor biliyor musun? Hayatında hiç Toroslar’ı görmemiş birinin kalkıp orada geçen bir öykü yazmasına. Türkü söyleyecek olanlar illa da Anadolu kökenli olacaklar diye bir şey yok, ama öğrenecekler, gidecekler, görecekler, araştıracaklar, o yörede o nasıl söyleniyor, bilecekler. Öyle oturduğun yerden müzik yapılmaz, halk müziği asla..."

İBRAHİM TATLISES, TÜRKÜ SEYLEMİYOR!

Arif Sağ, İbrahim Tatlıses’in, müzik dünyasında kat ettiği değişimle, Halk Müziğinden iyice uzaklaştığını dile getirdi...
"İbrahim Tatlıses, güzel türkü söylüyor idi. Ama artık söylediği başka bir şey. Zaten kendisi de ‘Ben Halk Müziği sanatçısıyım’ demiyor. İbrahim Tatlıses türkü söylemiyor, başka bir yolu seçti. Şu anda arabesk müzik yapan bir sanatçı o, bunun adını kendi de koymuş, bitmiş olay. Türkü söylemesini beceriyor diye Türk Halk Müziği sanatçısı mı diyeceğiz ona? Demeyeceğiz. Kendisi de demiyor.
Onu Anlamak Sanattır

Post Reply