Dersimiz Marilyn Monroe!

Kapanmış konulardan yararlanabilmeniz için arşiv bölümüne taşınmaktadır.
Post Reply
User avatar
HASAN
Kıdemli Üye
Posts: 444
Joined: 13 Dec 2005, 11:45
Location: ANKARA 06

Dersimiz Marilyn Monroe!

Post by HASAN » 11 Jul 2006, 20:24

Dersimiz Marilyn Monroe!

Image
Orhan Gencebay: Toplumsal dönüşümün sancılarını yansıtırken, alt sınıflardan destek aldı. Rolling Stones grubu, "Radikal şarkı sözleri ve sıradışı yaşam tarzlarıyla ilgi olduğu kadar tepki de topladı" diye anlatılıyor.

Liseler için hazırlanan ilk güncel tarih kitabı, Marilyn Monroe ile Lenin'i buluşturuyor

10/03/2005 (1234 kişi okudu)

RADİKAL - İSTANBUL -
Tarih Vakfı, Milli Eğitim Bakanlığı'nın liselerin dört yıla çıkarılması ve son sınıfta '20. yüzyıl dünya ve Türkiye tarihi' dersi verilmesi kararını dikkate alarak, '20. Yüzyıl Dünya Tarihi ve Türkiye Tarihi' adlı bir kitap hazırladı.
Kitapta atom bombasından, 1929 sonrasında dünyada kurulan diktatörlüklere, postmodernizmden Irak Savaşı'na, Avrupa Birliği'nden Kopenhag Kriterleri'ne dek birçok olay hakkında bilgi veriliyor. Orhan Gencebay, Nâzım Hikmet, Aziz Nesin, Marilyn Monroe, Lenin, Fidel Castro ve Che Guevara'nın buluştuğu kitap, öğrencilerin sadece 'sorumlu vatandaşlar' olarak yetiştirildiği tarih kitaplarının aksine, hayatta kullanabilecek kavramları öğretmeyi ve tarihe ilgi duyulmasını sağlamayı amaçlıyor.
Tarih Vakfı, Avrupa Komisyonu tarafından desteklenen 'Çocuklar ve Yetişkinler İçin Tarih Aracılığı Avrupa Yayınları Projesi' kapsamında '20.Yüzyıl Dünya ve Türkiye Tarihi' kitabını hazırladı. Doç. Dr. Gökçen Alpkaya ve Dr. Faruk Alpkaya'nın hazırladığı kitabın tanıtım toplantısı dün İstanbul Kitaplığı'nda yapıldı. Toplantıda Tarih Vakfı Başkanı Orhan Silier, kitabın ders kitabı değil öğrenci kitabı olduğunu vurgulayarak, "Milli Eğitim Bakanlığı liselerin 12 yıla çıkarılması ve son sınıfta '20. yüzyıl dünya ve Türkiye tarihi' okutulmasını kabul etti. Daha müfredatı bile hazır değil ancak bu bizim önerimiz" dedi.
Dr. Faruk Alpkaya kitaptaki görsellerin öğrencilere yeni ufuklar açmasını istediklerini belirtirken, Doç. Dr. Gökçen Alpkaya da "Bu kitap derste anlatılacak bir kitap değil. Öğrencinin dersten önce ya da sonra başvuracağı bir kitap" diye konuştu.


Göze de hitap ediyor

Hazırlanan kitap, görsellerle, konu sonlarında sunulan belgeler ve sorularla öğrencilere alternatif bir tarih eğitimi sunuyor. Dönemin gazetelerinden, seçim afişlerine, televizyon dizilerine, müzik gruplarına kadar çeşitli görsel malzemesi olan kitapta, minibüslerin, Yeşilçam'ın tarih içindeki yeri mercek altına alınıyor. Orhan Gencebay kitapta 'Toplumsal dönüşümün sancılarını müziğiyle yansıtan' biri olarak yer alırken, Ajda Pekkan '1970'li yıllarda özellikle kadınlar bakımından bireysel umut ve kurtuluşun simgesi' diye geçiyor.
Vakıf, 10 milyon liralık kitabın öğretmen versiyonunu da hazırladı. Bunda da, farklı bir şekilde hazırlanan kitabın nasıl işleneceği konusunda fikirler veriliyor.


1980 darbesine 'farklı' anlatım
"... Yüz binlerce kişi gözaltına alındı. Gözaltı süresi önce 45, sonra 90 güne çıkarıldı. Çok sayıda kişi de işkencede öldü, onlarca kişi idam edildi; siyasi partiler, dernekler, sendikalar kapatıldı, yönetici ve üyeleri askeri mahkemelerde açılan toplu davalarda yargılanmaya başlandılar. Öğretim üyeleri ve öğretmenler başta olmak üzere çok sayıda çalışan sıkıyönetim komutanlığının emriyle işten atıldı. Bütün bu önlemler asıl tehlike olarak görülen sol muhalefeti yok etmeye yönelikti ve büyük ölçüde başarılı oldu..."

Kaynak: Radikal Gazetesi
Onu Anlamak Sanattır

User avatar
yasakresim
Kıdemli Üye
Posts: 889
Joined: 17 Jan 2005, 17:25
Location: İzmir-Tekirdağ
Contact:

Post by yasakresim » 12 Jul 2006, 20:16

Bu mevzuyu bu forumda daha önce tartışmıştık. Forum göçünce bu yazılarımız da gitmişti.

Liselerde okutulacak '20. yüzyıl dünya ve Türkiye tarihi' isimli kitap sayesinde(!) gelecek kuşaklar Orhan Gencebay'ı "arabeskçi", "gecekondu müziği", "köyden kente göç" gibi imgelerle hatırlayacaklar...
::::::
Image
"Türk ulusunun, yürümekte olduğu ilerleme ve uygarlık yolunda, elinde ve kafasında tuttuğu meşale, pozitif bilimdir."
Atatürk, 1933

Post Reply