Teşekkürler "ZAMAN"

Kapanmış konulardan yararlanabilmeniz için arşiv bölümüne taşınmaktadır.
Post Reply
beyazsayfa
Deneyimli Üye
Posts: 78
Joined: 05 Feb 2005, 02:19
Location: Samsun

Teşekkürler "ZAMAN"

Post by beyazsayfa » 02 Sep 2006, 13:16

Evet nihayet bazı gönül dostlarımızın gayretleri meyvelerini vermeye başladı.Zaman Gazetesinin sigaranın zararları üzerine yaptığı bir haberde Orhan Abi'de örneklendirilmiş.Ve çok takdir edilecek bir anlayış göstermiş gazete.Orhan Abi'yi nitelendirirken"Arabesk" yerine "Özgün" tabirini kullanmış.Bu bir ilk galiba.Bu ince düşüncesinden ötürü Zaman gazetesine teşekkürü borç biliyorum.İnşallah bu örnekler artar
(Not:Özgün tabiri ne derece karşılar tartışılır ama Arabesk denmemesi bile çok önemli bir adım.)

Haber metni:
Özgün müziğin kralı Orhan Gencebay, 16 yıllık tiryakilik döneminin ardından kalp ritmi bozulunca sigaraya veda etmiş. 1981 yılına kadar günde 1,5 paket sigara içen Gencebay, sigarayı bıraktıktan sonra tekrar başlamamış. Ünlü halkla ilişkiler uzmanı Betül Mardin, sigara içmeye 20 yaşında başlamış. İki kez sigarayı bırakmış; fakat iradesine yenilip tekrar başlamış. 1991 yılında Viyana Opera Balosu’nun açılış konuşmasını yaparken sesinin kısılması üzerine, sigarayı bir daha başlamamak üzere bırakmış.
Kaynak:www.zaman.com.tr

User avatar
VirtuE
Kıdemli Üye
Posts: 590
Joined: 17 Jul 2006, 14:51
Location: Trabzon-Ankara
Contact:

Post by VirtuE » 02 Sep 2006, 13:56

ellerine sağlık kardeş

teşekkürler zaman
umarız diğer gazetelerde bunun farkına varır
Orhan Gencebay

Yiyiniz, içiniz fakat israf etmeyiniz. (A’raf Suresi:31)
Bir mum diğer bir mumu tutuşturmakla, ışığından bir şey kaybetmez. (Mevlana)

User avatar
yilgor
Kıdemli Üye
Posts: 239
Joined: 20 Jan 2005, 20:50
Location: Gönülden
Contact:

Post by yilgor » 02 Sep 2006, 18:12

Orhan gencebayın yaptığı müziğin ismini kendi bile bilmiyor!!! Tabi bu ayrı bir mesele. Ama en azından ZAMAN gazetesi tam oturan ismi buldu.. ÖZGÜN MÜZİK.. Tebrikler.

User avatar
genex
Site Admin
Posts: 490
Joined: 15 Jan 2005, 19:46
Location: İstanbul
Contact:

Post by genex » 02 Sep 2006, 18:33

Arkadaşlar Zaman'ının tabiri (henüz kesin bir isim bulunamamışken) gerçekten doğru ve ümit verici.

Ama bu yazıyı lütfen sadece Gencebay var diye değerlendirmeyin. Özellikle sitemizdeki gençlerin sayısı bir hayli fazlayken mutlaka bu haberin tamamını okuyun. Çok önemli bir konu sigara!

http://zaman.com.tr/?bl=haberler&alt=&t ... &hn=342377

User avatar
VirtuE
Kıdemli Üye
Posts: 590
Joined: 17 Jul 2006, 14:51
Location: Trabzon-Ankara
Contact:

Post by VirtuE » 02 Sep 2006, 19:01

ewet haklısnız abi
bu sabah haberin tamamını gazetede okumuştum
diğer ünlü isimlerin sigarayı bırakmasını anlatıyor
Orhan Gencebay

Yiyiniz, içiniz fakat israf etmeyiniz. (A’raf Suresi:31)
Bir mum diğer bir mumu tutuşturmakla, ışığından bir şey kaybetmez. (Mevlana)

User avatar
Gencebay_NL
Kıdemli Üye
Posts: 188
Joined: 09 Sep 2005, 17:20
Location: Tilburg/HOLLANDA
Contact:

Post by Gencebay_NL » 03 Sep 2006, 00:37

Orhan gencebayin muziginin adi : Gencebay muzigidir.
Karanliga Kufur Edecegine Bir Mumda Sen Yak !

http://gencebaynl.spaces.live.com/

User avatar
estarabim
Kıdemli Üye
Posts: 181
Joined: 13 Sep 2005, 12:27
Location: Tekirdağ (rakı siparişleri alınır:) )
Contact:

Re: Teşekkürler "ZAMAN"

Post by estarabim » 03 Sep 2006, 11:22

beyazsayfa wrote:Özgün müziğin kralı Orhan Gencebay


:D Bu haber gazetenin Gülelim-Eğlenelim köşesinde falan çıkmadı di mi :lol:

Özgün Müzik :roll: Ahmet Kaya :roll: Onur Akın falan :oops: Gencebay :lol: :D :twisted:

Alemmiş bu zaman Zaman:)
Hepimiz Mehmet'iz Hepimiz Türk'üz

http://mtiryaki.blogcu.com

beyazsayfa
Deneyimli Üye
Posts: 78
Joined: 05 Feb 2005, 02:19
Location: Samsun

Post by beyazsayfa » 04 Sep 2006, 22:22

Yapma "estarabim" dostum.Tamam tam olarak karşılığı değildir GENCEBAY müziğinin ama bir yerden başlanmalı.Yoksa ne diyeceğiz müziğine.Ben bu tabiri olumlu buluyorum.Ahmet Kaya'yı ise bu durumla anman mantıklı değil.
Ayrıca 3. sayfada gayet ciddi(sigaranın zararları) bir haberde yer aldı

User avatar
yasakresim
Kıdemli Üye
Posts: 889
Joined: 17 Jan 2005, 17:25
Location: İzmir-Tekirdağ
Contact:

Post by yasakresim » 06 Sep 2006, 11:56

Orhan Gencebay'ın müziğine Özgün Müzik demek hem doğru, hem yanlıştır.

Yanlışlığı: Bir müziği kategorize etmek, akademik, literatürel ve mantıkî gerekçeler ve sorumluluklar ister. Bir müzik türüne "Özgün müzik" gibi bir isim takmak absürdlüktür. Böyle bir absürdlük de ancak bizim ülkemizde yaşanabilirdi ve yaşandı. 80'lerin ortalarından itibaren Ahmet Kaya ile birlikte ciddî bir siyasî protest duruş sergileyen ve özellikle 90'lardan sonra belirli kesimlerin silâhşörü olan müziğe medya nedense bir isim takma ihtiyacı hissetti. "Özgün Müzik" kavramı da tamamen medyanın uydurmasıydı. Ve de tuttu... Bir pohpohlama, bir yüceltme, bir farklılaştırma, dikkat çekme taktiklerinden sadece biriydi bu, tuttu, çok iyi tuttu... Dünyanın hiçbir yerinde Özgün Müzik diye bir kategori yoktur, Türkiye'den başka. Sanki, dünyanın diğer müzik türleri özgün değil de, bunların yaptığı müzik özgünmüş gibi Özgün Müzik diye saçmasapan bir kavram ortaya attılar. Maksat, dediğim gibi, boya badana... Bu sayede belli görüşlerin davasının reklâmı da çok iyi yapıldı. Ve bugün Özgün Müzik denilince millet bir halt sanıyor, buna müziğe değil isme vurulmak derim ben. İsme vurulunca müziğe de vurulmaya insanlar kendilerini şartlandırmış olur bir bakıma, insan psikolojisinin gerekleri... Bir müziğin müzikal anlamda ne olduğu için değil, önce adının "rock" olduğu için, önce adının "arabesk" olduğu için, önce adının "özgün müzik" olduğu için dinlenmesi... Bütün müzik türleri kendine özgü yapıdadır ve özgündürler, yeni sentezleri ifade ederler; bu bağlamda sadece bir müziğe Özgün Müzik ismi takmak tüketim toplumunun aptal insanlarının kanacağı bir taktikten başka birşey değildir.

Burada bir ek bilgi vermeden geçemeyeceğim: Ahmet Kaya'nın müziği 80'lerin sonuna kadar "devrimci arabesk" (bunda da bir absürdlük var gerçi) olarak adlandırılmıştır. Yani arabeskin bir kolu durumundadır. Bu konuda Meral Özbek'in kitabında ve özellikle o dönemin müzik dergilerinde kesin bilgi durumundaki kanıtlara ulaşabilirsiniz. Özgün Müzik kavramı bahsettiğim sebeplerden dolayı 90'larda ortaya atılmış saçma bir kavramdır ve "arabeskten psikolojik olarak sıyrılmak" gayesi de bu sebeplerin içindedir.

Bu değerlendirmeden sonra gelelim işin Orhan Gencebay yönüne... Orhan Gencebay'ın müziği yapı ve içerik bakımından özgündür, diğer tüm dominant müzik türleri gibi. Hele ki, söz konusu olan tür, adına arabesk denen ve 70'lerde ortaya çıkıp yeni bir çığır açtığı söylenen müzikse, Özgün Müzik kavramı da en çok bu müziğe yakışır. Ama dediğim gibi, bu ifade kavramsal olarak yanlıştır.

Doğruluğu: Bu haberde geçen "Özgün müziğin kralı Orhan Gencebay" ifadesi, Orhan Gencebay'ın müziğinin arabesk müzik, Orhan Gencebay'ın da arabeskin kralı olarak adlandırılması tiryakiliğinden ve bilinçsizliğinden sıyrılabilmişliğin bir belgesidir. Buna kötünün iyisi demek gerekir. Çünkü "arabesk müzik" ifadesinin kavramsal absürdlüğü, "özgün müzik" ifadesinin kavramsal absürdlüğünden birkaç kat daha fazladır.
::::::
Image
"Türk ulusunun, yürümekte olduğu ilerleme ve uygarlık yolunda, elinde ve kafasında tuttuğu meşale, pozitif bilimdir."
Atatürk, 1933

beyazsayfa
Deneyimli Üye
Posts: 78
Joined: 05 Feb 2005, 02:19
Location: Samsun

Post by beyazsayfa » 09 Sep 2006, 16:08

Ne demeli peki?
Şahsen ben "Türk müzik dünyasının Kralı" demeyi daha uygun buluyorum.Zira Gencebay müziği kalıplara sığamıyor.

User avatar
yasakresim
Kıdemli Üye
Posts: 889
Joined: 17 Jan 2005, 17:25
Location: İzmir-Tekirdağ
Contact:

Post by yasakresim » 13 Sep 2006, 11:54

Bakın batıda Orhan Gencebay müziğini aşağı yukarı karşılayabilecek iki tür var: World Fusion ve Progressive.

Birincisi dünya füzyonu anlamına geliyor, "dünya müziği" desek yanlış olmaz, dünyanın farklı müzik kültürlerini ve türlerini birleştirerek kendi müziğini yapan kişilerin çalışmaları için kullanılıyor. Örneğin adam Çin müziği, Hint Müziği ve jazz'ı birleştiriyor, World Fusion deniyor. Oryantal, İspanyol ve Galli müziğini birleştiriyor, World Fusion deniyor. Genelde traditional (geleneksel) kaynaklardan besleniyor.

İkincisi, ilerici, deneysel vs. anlamlarına geliyor, "deneysel müzik" diye tercüme etsek yanlış olmaz, yine farklı müzikal odakları harmanlayarak yeni sentezler üreten kişilerin müziği için kullanılıyor. Bazı yabancı müzik odakları Turkish Progressive dendiği zaman "Erkin Koray ve Orhan Gencebay ile başlayan ve günümüzde Baba Zula ve Replikas ile değişim ve deneyselliği sürdüren müzik" olarak tarif ediyorlar. Örneğin http://www.psychedelicfolk.com , http://progressive.homestead.com , http://psychevanhetfolk.homestead.com gibi sitelerde Türkiye dahil dünyanın birçok ülkesinin ayrıntılı Progressive müzik tahlillerini inceleyebilirsiniz.

Bu sitelerden ikincisinde Gencebay hakkında bir tahlil:

"Orhan Gencebay plays stringed instruments originating from Turkish culture called "Baglama" in Turkish , as well the Electric Baglama besides Sitar (and even Tenor Saxophone). Within these experiences in his approach to Turkish music he produced natural sounds with instruments that were played this way before. Neutral critics and himself always impressed on one subject "to sound like Pink Floyd". Orhan Gencebay succeeded completely to blend orient and eastern tunes into one shape in new way he had started. His "progressive" music was understood as being arabesque amongst people except for some as a result his music was prohibited and sometimes limited in Turkey (on TVs, Radios etc). As words can be his music was a protest as well. Erkin Koray covered his songs like "Hor Gorme Garibi", "Goca Dunya". Erkin and Orhan were and still are good friends and worked together for a time where their minds influenced each other (see picture on top left) . Finally I can say that Orhan is very rare musician in the world that performed progressive tunes with a naturel instrument (in a way it can be seen how some indian musicians performed with their sitar also). Therefore he also used the Electric or Electro Baglama. (somewhat like a Guitar with magnetics and circuits as well). His music can be called Ethno or World (Fusion) because he used scales from Blues, Rock, Funk etc. He is performing this type of music for over 30 years for reason of art only, not for the reasons like nowadays some musicians blends some Indian, Mid-eastern melodies and call it "World Music" or "Ethnic" just for money. He was one of the real starters of that type."


Bu bahsettiğim iki kavram 70'lerde Türkiye ile birlikte tüm dünyanın da müziğinin değiştiği yıllarda çıktı. Tabii bunu "sadece bir tesadüf" olarak görmek biraz sığlık olacak...

Bunları bazı alt kavramlarla da destekleyerek Orhan Gencebay'ın müziğini en iyi karşılayabilecek kelimeler oluşturulabilir belki, bilemem müzikolog değilim.

Tabii bizim ülkemiz müzikte deneyselliği veya füzyonu ayrı bir inceleme alanı görecek kadar kültürel ve müzikal gelişmişliğe sahip bir anlayışta olmadığı için, her şeye pop rock arabesk deyip geçiyoruz.
::::::
Image
"Türk ulusunun, yürümekte olduğu ilerleme ve uygarlık yolunda, elinde ve kafasında tuttuğu meşale, pozitif bilimdir."
Atatürk, 1933

User avatar
sabır taşı
Kıdemli Üye
Posts: 1179
Joined: 26 Jan 2005, 18:32
Contact:

Post by sabır taşı » 23 Oct 2006, 20:11

nev-i şahsa münhasır anlaminda özgün kelimesinin kullanilmasinin cok dogru bir tespit olduguna inaniyorum..

ama tabi özgün denince hemen popüler olarak belirli bir kavram haline gelmiş bir anlam çıkıyor bizde..

özgün kelimesini destekliyorum ama .... .....

Post Reply